Juho-Petteri Malinen Oikealla väylällä

Finlandia-hymni ei kuulu rasistiseen mielenosoitukseen

Joensuussa kaupungintalon eteen kokoontui eilen epämääräistä sakkia tarkoituksenaan levittää vihantäyteistä ja rasisminkatkuista saarnaa. Soihtuja oli sytytetty ja lakanassa vaadittiin Suomen eroa EU:sta. Väkeä ei ollut paljon, mikä onneksi kertoo paljon porukan "poliittisesta painoarvosta". En olisi kiinnittänyt koko sakkiin huomiota, elleivät olisi soittaneet taustalla Finlandiaa. Olen sen verran patriootti, että hymnin kuuleminen tuollaisen tapahtuman yhteydessä oli kuvottavaa.

 

Hienon ja kauniin isänmaallisen hymnin paikka ei ole rasistisessa mielenosoituksessa. Finlandian soittaminen tällaisissa tapahtumissa halventaa kappaleen, aivan kuten rasistit ovat jo halventaneet maamme ylvään leijonavaakunan. Yhdenkään suomalaisen kansallissymbolin paikka ei ole rasistien tunnuksina, muuten ne kärsivät inflaation. Soittaisivat sanomansakin perusteella heille paremmin sopivampaa Horst-Wessel-Liediä.

 

Rasistinen mielenosoitus oli saanut vastaansa vihapuheen vastaisen vastamielenosoituksen. En usko jakavani monenkaan kanssa samaa aatemaailmaa, mutta oli miellyttävää nähdä heitä olevan enemmän kuin Suomi ensin tai Rajat kiinni porukka sai kasaan. Hauskana kevennyksenä oli nähdä Soldiers of Odinin takkiin pukeutunut jantteri, sillä mediähypetyksestä huolimatta liito-oravaankin voi törmätä useammin kuin näihin "sotureihin". Onneksi.


Juho-Petteri Malinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Oliko tämä vastamielenosoitus isänmaallinen? Olisiko se ansainnut Finlandia hymnin.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen

Isänmaallisuus on ylpeyttä omasta maastaan, historiastaan ja kulttuuristaan. Se ei ole poissulkevaa. Isänmaallisuuteen ei kuulu pelkojen hyväksikäyttö ja levittäminen eikä vihan saarnaaminen.

Finlandia-hymni tarvitsee arvoisensa ympäristön, se ei ole politiikan tekemisen väline.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Finlandia hymni ei ole politiikan tekoväline ? Kommentin voinee jättää omaan arvoonsa.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Finlandia_hymn

Kokoomuksen Joensuun vaalipäällikön roolissa aika tyylikkäästi linjaat suomalaisia (?) epämääräisiksi.

""Joensuussa kaupungintalon eteen kokoontui eilen epämääräistä sakkia tarkoituksenaan levittää vihantäyteistä ja rasisminkatkuista saarnaa""

Onneksi on vaalit tulossa. Epämääräisten ihmisten, ja ehkä muidenkin kannattaa miettiä viivan väriä siellä äänestyskopissa.

"Stubb on korostanut moneen kertaan, ettei kokoomuksen linja kaipaa suuria muutoksia. Uskon, että keskitien linja, jota olemme ajaneet Jyrkin johdolla viimeiset kymmenen vuotta, on ollut oikea. Ei kannata muuttaa voittavaa reseptiä."

Nykypäivä 22.05.2014

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Tieteellisesti arvioiden on kiintoisaa, miten vertauskuvalliseksi EU-jäsenyyttä ja sen tuottamia ongelmia (kuten rajatonta maahanmuuttoa) koskeva erimielisyys on mennyt.

Nyt kiistellään kantaväestön kesken suomalaisuuden symboleista.

Totuus on, että EU-kritiikkiä ei voida moittia "rasismiksi". Ne ovat aivan eri asioita.

Finlandia-hymnin ja Suomen vaakunaleijonan käyttöoikeus on jokaisella suomalaisella, ihan niin kuin Suomen lipusta annetun lain mukaan jokaisella on oikeus liputtaa. Sibeliuksen sävellysteoksen kaupallista ja julkista käyttöä tosin rajoittaa tekijänoikeus vuoteen 2027 ja respektio-oikeus senkin jälkeen, mutta mitään kriteereitä hyvämaineiselle käytölle ei ole esitetty.

Pitäisikö Kokoomustakin arvostella siitä, että se on anastanut Suomen valtioleijonan omaan puoluetunnukseensa? Voidaankin väittää, että kansallissymbolin ei pitäisi olla minkään puolueen itselleen omistamaa.

Valittelu Finlandia-hymnin tai vaakunaleijonan käyttämisestä isänmaallisessa tilaisuudessa on täysin turhaa peppukipuilua.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juho, entisenä joensuulaisena en pysty jakamaan kommenttisi mielipiteitä. Se ei ollut mitään "epämääräistä" porukkaa, vaan Suomi ensin liikkeen jäseniä, jotka tulivat Helsingistä. Ja käsittäkseni sitä porukkaa ei ollut paljon siksi, etteivät joensuulaiset tienneet koko jutusta sillä sitä ei mainostettu missään.

Minusta heistä on rasismi ja vihapuhe kaukana. Sinä toistat sanoja kuin papukaija tuntematta liikkeen ajatuksia. Olet myös luonut käsityksesi ko. sanoista ns. valtamedian (myös Karjalainen) käsityksen mukaan. He myös kannattavat Suomen eroa EU: sta ja eurosta. Millä perusteella se on vihapuhetta ja rasismia?

He (en itse kuulu heihin) kannattavat rajavalvontaa ja hylätyn turvapakkahakemuksen saaneiden käsittelyä eri tavalla kuin mitä se nyt on. Eli Joensuussaakin nämä laittomasti maassa olevat saavat asunnon ja 200 euroa kuussa rahaa.

Puhut myös vihapuheen vastaisesta mielenosoituksesta, jossa Era oli ollut vihainen rasismista. Ja tämä vastamielenosoitus olisi aiheuttanut konfliktin marssimalla näille "rasisteille" osoitetulle luvalliselle alueelle, ellei poliisin "Musta Maija"
olisi ajanut sieltä Vapaudenpuistosta jalkakäytävälle näiden vihapuheen vastustajien kulkueen eteen. Hienoa toimintaa poliiseilta. Vältyttiin tappelulta.

Ja Finlandia kuuluu mielestäni isänmaallisiin mielenilmaisuihin. Nämä suvaitsevat voisivat soittaa Kansainvälistä.

Olen pettynyt Joensuun taantumiseen niistä ajoista kun se vielä oli kotikaupunkini. Ja sitä se oli 42 vuotta.

Olen myös pettynyt fb-sivuillasi olleisiin kommentteihin Venäjästä. Mutta omiasihan ovat.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ja Finlandia kuuluu mielestäni isänmaallisiin mielenilmaisuihin. Nämä suvaitsevat voisivat soittaa Kansainvälistä.

Finlandia on hieno sävellys, ja se on syntynyt tietyissä olosuhteissa.
Kyllä, siihen liittyy isänmaallisia arvoja, mutta siitä huolimatta se on vain hymni hymnien joukossa. Sananvapauteen liittyy myös laulunvapaus.

(Jos tilaisuus on maksullinen, niin muistakaa tehdä TEOSTO-ilmoitus, jotta Sibeliuksen suku saa, mitä sille on tuleva.)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tavallaan hirtehistä, mutta Ranskassa vastaava ilmoitus pitäisi periaatteessa tehdä Kansainvälisestäkin, ensi lokakuuhun asti:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Internationale

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onhan se nyt päivänselvä juttu, että Suomi ensin on rasistinen marginaaliporukka, yksi monista keskenään riitelevistä surkimusten sakeista. Facebook-sivunsa puhukoon puolestaan: suomea pahoinpidellen möykätään muslimeista kommentista toiseen, MV-lehteä ylistetään, persuja vihataan palavasti jne. Ote ohjelmasta: 'Suomen kansalaiset on laitettava etusijalle asuntopolitiikassa, työnsaannissa, koulutuksessa, sosiaalietuuksissa ja terveydenhuollossa.' Syrjintä kansalaisuuden perusteella on siis tämän sortinsakin tavoite. Ohjelmassa on hupaisiakin kohtia: tomerasti vannotaan, että kansallispuistoja on puolustettava. Noh, nehän ovatkin jo lailla suojeltuja...

En kyllä mitenkään usko, että tuosta porukasta löytyy yhtään, jonka mielestä kaikki ihmiset ovat lähtökohtaisesti tasavertaisia ja kaikilla on sama ihmisarvo. Mitä mieltä Reino on?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Esa:
"Onhan se nyt päivänselvä juttu, että Suomi ensin on rasistinen marginaaliporukka, yksi monista keskenään riitelevistä surkimusten sakeista." No tunnut tietävän totuutesi. Ja koska Suomessa on sananvapaus, saat sen myös rauhassa pitää. Minä pidän oman näkemykseni. Ja eläkäämme uskoissamme autuaina.

Tässä on nyt fb-sivultani kuva ja kysymys. Käy katsomassa ja mieti ja vastaa! Siinä on lyhyesti minun poliittisen ajatteluni totuus ja lähtökohta. Mutta vastaa ja opettele perustelemaan nuo voimakkaat heittosi. Perustelemattomina niitä ei voi ottaa kovin vakavasti!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1204855642...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Milloin opettajilla on tapa perustella ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #31

Reino ja Aimo eivät näköjään tiedä, mitä sana perustelu tarkoittaa. Lainaus puolueeksi pyrkivän Suomi ensin -ryhmittymän ohjelmasta ja viittaus porukan Facebook-sivun sisältöön ovat perusteluja sille, että väitin sitä sitä rasistiseksi ryhmäksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #35

Pääasia on, että olet omastamielestäsi aina oikeassa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #35

Esa, luulempa, että me Aimon kanssa tiedämme mitä perustelu tarkoittaa. Sinun kommenteistasi se valitettavasti useimmiten puuttuu. Sinulle näyttää se oman totuutesi julistaminen olevan tärkeintä. Oletko Vihreä?

Kävitkö katsomassa kuvan sivuillani ja mikä on kommenttisi siitä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #49

Se linkkisi taitaa johtaa kuvaan, joka ei ole julkinen, eli ei näy kuin kavereille tms.
Puoluekantani ja ammattini eivät kuulu nyt tähän. (Vaikka tuo Remes sitä monomaanisesti aina rääpii. No, se kertonee enemmän hänestä kuin minusta.)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #61

Minua ei kiinnosta sinun puoluekanta yhtään, mutta itse olet ilmoittanut olevasi opettaja ja sen kyllä uskon, sillä opettajat eivät ainakaan enne tykänneet vasta väitteistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #62

Se ammattini näkyy profiilitiedoissa niin kuin monilla muillakin. Ei sen kummempaa. En ymmärrä, miksi sinun täytyy siitä koko ajan jankata, se on jo jotenkin sairasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #68

Tuo Juicen laulu on vain jäänyt soimaan päässäni,"Jotka osaa he tekee mitävaan, jotka ei, he ryhtyy opettamaan,epäile vain"!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Niinpä Reino - sinähän näet kaiken mustan valkoisena...

Miksi ihmeessä halusit korostaa, ettet itse kuulu näihin niin "ihkuihin" ihmisiin?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Johan:

"Niinpä Reino - sinähän näet kaiken mustan valkoisena..." Niinkö? Voisitko perustella?

Siksi, etten kuulu muihin yhdistyksiin kuin Suomen Eläkeläiset r.y. :hyn. Enkä ole minkään puolueen jäsen. Ei pitäisi syntyä siinnä aisiassa väärinkäsityksiä. Minusta vaan joka puolueessa on hyviä ja huonoja puolia. Itse yritän ajatella asian kerrallaan ja muodostaa kantani tapauskohtaisesti. Onko se mielestäsi väärin?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #29

Katsos kaikki sinun mielipiteen mukainen on isänmaallista(!) ja loistavaa toimintaa, kun taas kaikki muu on lapsellista vihanpurkausta, joka olisi voinut johtaa johinkin todellakin pahaan(!), ellei poliisi onneksi olisi ollut paikalla.

Olitko muuten sinä? Ellet, miten voit tietää tapahtumien kulun? Jos olit, etkö todellakaan kuulu tähän porukkaan?

Voisit joskus lukea omia kommenttejasi objektiivisesti...

Kiintoisaa muuten halusi aina puolustella sellaisia tahoja, jotka haluavat kohdella henkilöitä eri tavoin heidän alkuperänsä mukaan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #30

Juho, en edelleenkään löydä perusteluja väitteellesi.

Se, miten tiedän asiasta hyvin yksityiskohtaisesti johtuu siitä, että olen katsonut useamman videon tapahtumasta.

Samoin myös Suomi ensin ryhmän keskusteluyrityksen näiden anarkistien kanssa. Joku olisi halunnut keskustellakin mutta siellä oli sellainen haitarin repijä, joka tuli tämän keskustelunhaluisen taakse ja peitti äänen sillä haitarin huudattamisella. Jotta sellaista anarkismia.

Ja toisekseen tämä anarkistiryhmä ei välittänyt mitään poliisien Suomi ensin ryhmälle varaamasta alueesta ja siitä olisi tullut tappelu, jos poliisiauto ei olisi ajanut väliin.

Blogistin kirjoitus on hyvin ylimalkainen vihapuhe, joka ei näytä perustuvan tietoon.
Tai ainakaan sitä tietoa ei blogissa ole tuotu esiin, jos sitä on ollut.

Ja miten minun lukemisellani on väliä kun sinä tulkitset ne kuitenkin omalla tavallasi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #47

Omat väitteesi näyttävät perustuvan Marco de Witin puheisiin ja olet nielaissut hänen narratiivinsa. Aina anarkisteista ja tappelulta pelastamisesta alkaen.

P.S Ei sen naisen kanssa halunnut kukaan keskustella. Henkilö jonka kanssa hän yritti puhua sanoi jälkeenpäin kahvia hörppiessämne ettei ollut kiinnostunut.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #52

En ole koskaan tavannut tai keskustellut Marco de Witiä, joten eivät perustu. En ole myöskään koskaan tavannut tätä "vanhempaa naishenkilöä" - tai keskustellut hänen kanssaan.

Vai ei ollut kiinnostunut? No sitten ei mitään mennyt hukkaan.

Me vain kumpikin ajattelemme niin eri lähtohdista, että tuskin koskaan löydämme yksimielisyyttä. Ja siihen meillä molemmilla lienee oikeus.

Karo, toivotan Sinulle vilpittömästi Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! Asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #54

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta sinullekin.

Juha Hämäläinen

EUforinen Patriootti, joka haluaa isänmaansa Junckerin johtamaan liittovaltioon ?

Nyt olen nähnyt kaiken. Tämän täytyy olla jakomielisyyden huippu!

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Itse luulin aluksi tekstin olevan pakina, mutta ei kai sitten ollutkaan. Blogistin puoluekuvaukseksi sopisi paremmin joku puolue vihervasemmistosta, ei kansallinen kokoomus. 5 x rasisti + vihapuhe tekstissä ja loppukaneettina liito-orava.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Blogistin puoluekuvaukseksi sopisi paremmin joku puolue vihervasemmistosta,..

Nuori mies; löytää vielä oman puolueensa.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #6

Ystävä hyvä, minä olen ollut Kokoomuksen jäsen kohta jo 15 vuotta. Enköhän ole jo oman paikkani löytänyt :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Oletko Kansallisen kokoomuksen jäsen, sillä tuota nimeä harvoin enään linjanmuuttumisen vuoksi käytetään ?

Juha Hämäläinen

Kokoomus on mainio kykypuolue tälläisille ilmiökyvyille. Onhan tuossa kikykykypuolueessa ollut pitkät uusliibalaabaperinteet kädettömien johtajien kanssa. Katainen, Stubb, Vapaavuori ja Orpo.

Tässä nuoressa miehessä on potenttia, vaikka kuinka.

Vapaavuoren väkivaltaisuutta ei ole näkyvissä, kuin samalla tavalla, että kaverit hakkaa uhrin ensin ja sitten käydään potkimassa päähän.
Stubbin ideologiaa näyttää olevan, mutta on syytä harjoitella kovasti ja vetää ainakin yksi superjyrsijäkisa Karjalan metsissä.
Orpon saavutuksissa ei ole tavoittelemista kovinkaan paljoa kertynyt, mutta suosittelisin nuorelle herralle Kataista väärentäjän uraa, kun noita teologian opiskelujakin on takana. Teologiaan kun sekoittaa hyppysellisen oikeusoppia niin kyllä se Katainen ura urkenee kykypuolueessa Kokoomuksessa, kunhan pysyy kaukana venäläisistä naisista ja heidän koiristaan....Siitä heiluu häkki, jopa kokkarille!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Tuskin Katainen itse väärensi, mutta käytti tietoisesti väärennettyjä valtakirjoja, tosin avustajan ura on edennyt hyvin Kataisen avustamana.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen

Simo Hyytinen, kehoitan tutustumaan Kokoomuksen arvoihin. Eivät kaikki näitä nationalistisia ja rasistisia/muita oikeistopopulisteja vastustavat kuulu vihervasemmistoon. Vaikka nämä "isän maan toivot" niin mielellään tilannetta polarisoidakseen väittävät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Malinen, tunnetko nyt itsesi näiden arvojen edustajaksi ?

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #33

Kantani sekä Suomi ensin tai Rajat kiinni -joukkion arvoihin sekä vihervasemmiston arvoihin selviää kyllä tekstissäni. Jos ne ei ensimmäisellä lukukerralla auennut, kannattaa lukea uudestaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #40

Niin, täytynee todeta "Ymmärrys hoi, äly elä jätä"!

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #41

Tunnustit siis rajoittuneisuutesi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #44

Absoluuttisen tyhtyyden edessä on annettava periksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tustuttuani jonkin verran Suomi ensin-liikkeen tavotteisiin niin kyllä oikeammat nimet tuolle liikkeelle olisi "Suomi eristyksiin" tai "Suomi Venäjän kainaloon" myös "Suomi irti sivistysvaltion statuksesta" olisi varsin osuva.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Arto, tuo on sinun mielipiteesi, johon sinulla on oikeus. Ensi hallituskaudellahan se nähdään, miten demarien populismi toimii. Velanotolla?

Onko sinusta sitten "Suomi ensin" porukka rasistinen vihapuhuja?

Miten entinen persu Tolppanen sopeutuu suvaitsevaiseen SDP: hen? Vai sopeutuuko SDP Tolppasen rasismiin ja populismiin?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Keskustelua häiritsee, että satunnaisen blogitekstin ja kommenttien lukijan on vaikea tietää oliko mielenosoitus oikeasti rasistinen ja natsistinen. Ainoa blogissa mainittu konkreettinen esimerkki mielenosoittajien vaatimuksista oli Suomen ero EU:sta, ja onhan se aika hupaisaa, jos tällä perusteella haukutaan rasistiksi ja natsiksi.

On toki mahdollista, että rasisti- ja natsisyytökset pitävät paikkansa, mutta blogin uskottavuuden kannalta hänen olisi pitänyt esittää jotain konkreettista näiden syytösten tueksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Finlandiahymniin liitetyt sanat, ettei totuus unohtuisi:
http://ingeb.org/songs/oisuomik.html

Mikään puolue tai ideologia ei omista sinfonista runoa, eikä Koskenniemen tekstiä, joten blogi, osoittaa suomalaisittain perin vierasta halua jakaa kansakuntaa (jakautuneisuuden ideologia), omiin kansalaisiin kohdistuvaa apartheid-mentaliteettia, sekä historiallisessa mielessä vakavaa ymmärtämättömyyttä.

Kokoomus on ilmeisesti unohtanut 'yleisiin syihin perustuneen' paitsiokautensa pysähtyneisyyden ajalta, tai oppi siitä on unohtunut. Siksi puolueen ei tulisi kovin kerkeästi vapaassa ja demokraattisessa länsimaassa kuuluttaa, keillä on ja keillä ei ole sanan- ja kokoontumisvapautta.Eikä ainakaan kehitellä omia 'yleisiä syitä' muiden varalle.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen

Seppo hyvä. Kirjoitat aivan kuin puhuisin puolueen äänellä. Vaikka vihjailuista kuinka turhamaisuuttani hivelee, niin minulle ei voi asettaa Kokoomuksen puhemiehen viittaa. Puhun vain omalla suullani ja ilmaisen vain omia mielipiteitäni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos kommentistasi, lumentulo tupaasi näyttää auttaneen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä niin. Kukin kantaa vastuun tekstistään. Tuo "Kokoomus" nimesi alla vain hämäsi minua ja vedin yksityisajattelustasi yleisempiä johtopäätöksiä.
Ehkä nämä "omat ja puolueen" mielipiteet olisi hyvä määritellä jotenkin selkeämmin? Vaalipäällikkönä ymmärtänet oivallisesti, miksi.
Jos olisin kokoomuslainen, en välttämättä haluaisi tulla sekoitetuksi esim. viher-vasemmistoon tms., kuten kommenttiketjun perusteella näyttää käyneen.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #60

Kommenttisi perusteella voisi olettaa, että kaikki äärioikeiston tai oikeistopopulismin vastaiset ovat vihervasemmistolaisia. Eihän asia näin ole.

Monella blogistilla on puoluetautsa näkyvissä kuvan alla. Eripuolueiden viralliset kannat löytyvät parhaiten puolueiden nettisivuilta, ei yksttäisten puolueaktiivien blogeista.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kiitos blogistille, vielä on entisessä kotikaupungissani toivoa, nuorisossa varsinkin. Itse pakenin sieltä silloisesta ahdasmielisyyden ilmapiiristä heti kun kynnelle kykenin. Et uskoisi jos kertoisin mitä kokoomuksen äänestäjäksi tunnustautuva joutui siellä kokemaan. Nykyäänkin vielä väistelen kotiseutukysymyksiä, hävettää niin paljon.Tsemppiä teille, pitäkää inhimillisyys edelleen matkassa mukana.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

EU-mielisillä on paha tapa sotkea EU-kriittisyys ja fasismi/rasismi keskenään.

Ei kokoomuslainenkaan ole kommunisti sillä perusteella, että kumpikin syö ja nukkuu.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Suomi Ensin!-nimellä kulkeva kiertävä sirkus nyt kuitenkin sattuu olemaan uusfasistinen ja rasistinen. Ei tässä kuitenkaan olla yleistämässä kaikkia EU-kriittisiä rasisteiksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Aika usein kyllä ollaan, jollei tässä ja nyt.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #20

Kannattaako ne muut kerrat ottaa esille tässä ja nyt? Minusta ei, erityisesti jos blogisti ei ole aiemmin vastaavaa yleistystä tehnyt.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #21

Ongelmana nyt kuitenkin on, että blogisti ei esitä muuta konkreettista Suomi ensin -porukan linjasta kuin tuon EU-eron vaatimuksen, joten Anderssonin kuvaama vaikutelma syntyy helposti.

Minä kuulen koko porukasta nyt ensimmäistä kertaa, ja blogin ja kommentit luettuani olen edelleen ihmeissäni, koska kukaan ei ole valaissut sitä, kuinka paljon rasismifasismisyytteissä on perää.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Karo:
"Suomi Ensin!-nimellä kulkeva kiertävä sirkus nyt kuitenkin sattuu olemaan uusfasistinen ja rasistinen".
Miksi "sattuu nyt vain?" Samanlainen ohjelma on esim. Kansalaispuolueella ja IPU: lla. Uusfasistisia ja rasistisia?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #23

Lienet huomannut, että perustelujen puute on helponta korvata ilmaisuilla "sattui nyt vain" tai "onhan se nyt päivän selvä juttu" ja muilla sen kaltaisilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #24

Lisäksi: "Tutkimukset osoittavat..."

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #24

Hyvä Jaakko. Olen toki huomannut. Mutta edelleen se tuntuu yhtä typerältä... ja perustelemattomalta.

Samoin Harri kertoo paljon käytetyn "perustelun".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #23

Voit vilkaista kyseisen porukan Facebook-sivuja tai katsoa tapahtuman puheita juutuubista varmistukseksi. Olin myös paikalla vastamielenosoituksessa ja siellä vanhempi nainen messosi siitä miten Punainen Risti tekee rahaa suomalaisten ahdingolla ja miten matujen raiskaustsunami alkaa ilmojen lämmetessä. Eli samaa vainoharhaista soopaa mitä netti on pullollaan.

Luulet varmaan olevasi nokkela yrittäessäsi puhua pelkästä EU-kritiikistä ja sivuttaessasi kaiken muun.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #46

Karo:
"Luulet varmaan olevasi nokkela yrittäessäsi puhua pelkästä EU-kritiikistä ja sivuttaessasi kaiken muun."

Enpä luule olevani sen nokkelampi kuin sinäkään. Osasin arvata sinun olleen mukana vastamiekkarissa. Vai niin se "vanhempi naishenkilö" puhui? Saattoi ollakin. Tai sitten se osa vain jäi sinun mieleesi. Oletko selvillä SPR: n bisneksestä? He ilmeisesti joutuvat nyt verollepantavaksi tuloveron osalta v. 2016 alkaen, ei vielä kuitenkaan ALV: n osalta ennenkuin 2017 alkaen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #51

Kuuntelin puheesta vain tuon osan, mutta ei niissä videoiden perusteella ollut mitään sellaista mitä ei somen likasangoista löytäisi. Vihapuhekiintiöni tuli jo täyteen, kun rasistit pitivät torikokouksen Joensuun torilla huhtikuussa.

Näyttää vahvasti siltä, että SPR maksaa veroja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomi Ensin fb-ryhmä on julkinen ja sieltä voi jokainen lukutaitoinen ja -haluinen käydä tarkistamassa järjestön julkisen rasistisuusasteen.

https://www.facebook.com/Suomi-Ensin-1414979258802542

Ko. ryhmässä jaetaan suurimmalta osiltaan maahanmuuttajia koskevia julkaisuja ja niitä kommentoidaan "kiitettävän" rasistisesti, ehkä arvosanan 9 ja puoli edestä.

Vertailun vuoksi voin mainita, että kilpailevan Rajat Kiinni-liikkeen julkinen fb-seinä on rasistisuusasteeltaan sanoja säästelemättä puhtaan kympin arvoinen.

https://www.facebook.com/groups/rajat.kiinni.kansa...

Kummastakaan ryhmästä on vaikea tavoittaa suomalaiskansallista suvaitsevaa henkeä, joten ei ole ihmekään, että ko. järjestöillä ei ole laajaa kannatusta eikä siten myöskään minkäänlaista poliittista painoarvoa.

Meikäläisen kissallakin on enemmän poliittista uskottavuutta, jos tekisin siitä oman kissavideon Youtubeen,,,

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö sinusta riitä jo yksi kissantappovideo ?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jep, niistä Suomen tuhansista vuosittaisesta kissantapoista videoitiin yksi 30 vuotta sitten, ja joku jaksaa edelleenkin jauhaa siitä...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #48

Jauhetaanhan Natseistakin, vaikka sennimistä puoluetta ei ole ollutkaan.

Niko Sillanpää

Laita-/uusvasemmiston puuhaamassa "peli poikki" -mielenosoituksessa soitettiin myös kyseinen hymni. En muista kirjoittajan ahdistuneen siitä, vaikka "rajat auki, Suomi kuuluu kehitysmaille" ei nyt myöskään varsinaisesti mikään patrioottinen sanoma ole.

Mutta ok, Finlandia ei nyky-Suomessa oikein ole ylipäätään miekkarikamaa. Autonomian aikana toki oli.

Ceterum censeo, Katainen/Stubb/Orpo-siipi pitäisi nyt lopulta laittaa kokoomuksessa kokonaisuudessaan sivuraiteelle. Kohtuullista edistystä tässä on jo tapahtunut (Stubbin syrjäyttäminen).

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tässä on ilmeisesti kyse siitä, että myös vapaamuurarit käyttävät rituaalimenoissaan Sibeliuksen musiikkia. Joten eihän se sovi että sitä käyttävät tavalliset isänmaalliset suomalaisetkin.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Finlandia-hymni ei sovi mihinkään mielenosoitukseen, piste.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Hauska tosiasia on kuitenkin että sitä on sävelletty juuri siihen tarkoitukseen:

Helmikuun manifestin jälkitunnelmissa nuorsuomalaiset järjestivät marraskuussa 1899 Helsingissä mielenosoituksellisen Sanomalehdistön päivien juhlan Venäjän toteuttamaa sortopolitiikkaa vastaan omien lehtiensä puolesta. Kaarlo Bergbom laati juhlaan kuusiosainen suomalaiskansallisen historiallisen kuvaelman, johon Sibelius sävelsi musiikin ja Eino Leino sekä Jalmari Finne kirjoittivat tunteellisen ja kansallisen taustatekstin. Osat kuvasivat Suomen historian eri vaiheita kalevalaisesta ajasta lähtien. Leino vastasi myös viimeisen, Suomi Herää -nimisen osan tekstistä, joka kuvasi Suomen kansallista heräämistä. Sibelius johti itse Helsingin filharmonisen seuran orkesteria teoksen ensiesityksessä Ruotsalaisessa teatterissa 4. marraskuuta.

Bergbomin kuvaelman osien otsikot olivat seuraavat:
I Väinämöisen laulu
II Suomalaiset kastetaan
III Juhana-herttua Turun linnassa
IV Suomalaiset 30-vuotisessa sodassa
V Isoviha
VI Suomi herää (Finlandia)

Hannu Rautomäki

Samalla herää kysymys, kuuluuko Maamme-laulu varakkaan väestönosan etua ajavan kokoomuksen puoluekokoukseen?

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Vaikka en itse ole Suomi Ensin-yms liikkeiden toiminnassa mukana tai ole osallistunut niiden mielenosoituksiin, niin silti ihmettelen väitettä että liike olisi rasistinen tai ääriliike. Voihan se olla kannanotoissaan kärkäs, jopa joidenkin mielestä loukkaava, mutta silti en ole ihan varma että liike olisi virallisissa yhteyksissä todistetusti todistettu rasistikseksi tai ääriliikkeeksi. Vai olenko väärässä, voisiko joku täsmentää käsitystäni?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mene itse tutkimaan liikkeen ohjelmaa, joka on jo ylempänä linkattu. Tämä ryhmä haluaa ohjelmassaan syrjiä ulkomaalaisia monin tavoin, mm. opiskelupaikkojen jaossa. Sellaista on termin nykymääritelmän mukaan tapana nimittää rasistiseksi. Myös älämölö Suomi ensin -Facebook-ryhmässä on erittäin avoimen vihamielistä ja rasistista.

Ihmeellistä, että mokomalle löytyy koko ajan puolustelijoita ja paremmin päin selittelijöitä!

Ja mitä ihmettä muka ovat mainitsemasi viralliset tahot tai yhteydet, jotka toteavat jotain erilaisten liikkeiden periaatteista?

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Niin yleisesti ottaenhan joku henkilö tai taho voidaan virallisesti eli viranomaisteitse (tutkintapyyntö, esitutkinta, syytekynnyksen täyttyminen, oikeustoimet) todeta syylliseksi johonkin asiaan. Esim. perussuomalaisten Terhi Kiemunki todettiin ihan virallisesti syyllistyneeksi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Olen ainakin itse siinä käsityksessä - ja nyt kommentillani pyysin selvennystä olenko oikeassa vai väärässä - että Suomi Ensin-ryhmää ei ole ryhmänä tai toimijan todettu syyllistyneeksi mihinkään rikolliseen. Eli nimenomaan kyselen nyt että onko SE todettu rasistiseksi vai ei (virallisesti eli viranomaisteitse).

Jos ei ole, niin olisi suotavaa että tässäkin kommenttiketjussa huolestuneet henkilöt tekisivät tutkintapyynnöt jotta SE saataisiin ihan oikeasti vastuuseen rasismista. Toinen asia on se, miten joku tai jokin voidaan todeta äärikansallismieliseksi? Onko olemassa jokin mittari tai asteikko jossa määritellään kansallismielisyyden ja ÄÄRIkansallismielisyyden rajat? Aihe kiinnostaa vaikka en olekaan, kuten sanottua, mukana tämän ko. ryhmän toiminnassa millään muodoin.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Kokoomus ei näytä ymmärtävän, että vapaassa maassa vapaata musiikkia saa soittaa kuka vaan! Vaikka hyräillä itsekseen.

Tätäkin Kokoomuksen kommenttia pidettäisiin rasistisena, jos tietyt avainsanat korvattaisiin toisen "aatteen" käyttämillä ilmaisuilla".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kunhan muistaa, että vapaa musiikki ei ole ilmaista. Sibeliuksen tekijänoikeudet vanhenevat vuonna 2027, Koskenniemen vasta vuonna 2032.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kun blogisti käyttää käsitteitä määrittelemättä niitä, niin onko blogistin mielestä alkuperäiskansojen oikeuksien julistus rasistinen?

http://i.imgur.com/JR94mBw.png

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Teostolle pitää maksaa, jos julkisesti esitetään musiikkia, muuta kuin trad itse soitettuna.
Finlandian, Maamme-laulun, vaakunan ja lipun omiminen rasistiporukan käyttöön on väärin mm. siksi, että joks kaikki olemme maahanmuuttajataustaisia - saamelaisia lukuunottamatta. Sekä he alkuperäisasukkaina että 500 v sitten saapuneet romanit, 200 v sitten tulleet tataarit, venäläiset ja juutalaiset, sodan jälkeen muuttaneet evakot ja myöhemmin Chilen pakolaiset ja etenkin somalit ovat kuitenkin rasistien luokituksissa vääränlaisia.
Millähän hetkellä "Suomi ensin" määritellään: silloin kun n. 200 v sitten ensi kertaa muodostui valtiollinen yksikkö Suomi, joka sai pääkaupungin, vai jo silloin, kun kyse oli Ruotsin itäisestä maakunnasta, jolla oli suuresti vaihteleva Ruotsin itäraja eikä pohjois- ja länsirajoja ollenkaan.
Mikä se heidän Suomensa siis on? Minkä ajankohdan asukkaat jälkeläisineen kelpaa, kenet ajetaan pois? - Historiaa tuntemattomien hölmöilyä on rajakkien touhu.

Turkulaisrouva, joka kävi meidän joensuulaisten mielenilmauksen liepeillä, oli puheessaan surrut, että paperittomat saavat soskusta rahaa ja lähettävät sitä kotiväelleen. Onnea vain hänelle, jos onnistuu soskun rahoista muille lähettämään - tuskin on tullut edes yrittäneeksi.
Ja toisekseen maasta muuttaneiden kotiin lähettämät ovat merkittävin tulonlähde lukuisille kehittyville maille, jopa Puolalle; juuri nuo rahat auttavat sukulaisia kouluttautumaan ja pysymään kotimaassa. Rouvan logiikka siis ontuu - rahalähetyksiä sietää tervehtiä ilolla, jos pelkää uusia maahanmuuttajia (ja ulkomaalaisia ihmisiä muutenkin, kuten näyttää).

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kirsti, vaikka tunnut olevan "ulkona kuin lintulauta", yritän kertoa Sinulle joitakin tietämiäni ja luulemiani ajatuksia tästä asiasta.

Tieto: Finlandian teosto-maksu on voimassa säveltäjälle tai hänen edunsaajalleen 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen. Siis vuoteen 2027.
Ja Suomi ensin liike on maksanut ko. maksun Teostolle mielenilmausaamuna klo 6.30. Joten se asiaa on kunnossa.

Luulo: Suomi ensin - liike määritellään nyt. He haluavat sen Suomen takaisin, joka meillä oli ennen EU: ta ja euroa. He myös vastustavat näin "hölläkätistä" maahanmuuttoa - ennenkaikkea valtion kustannusten, ja myös heidän yliedustuksensa vuoksi seksuaalirikollisuuksissa.

Ei omiminen tarkoita sitä, että he käyttävät näitä tunnuksia. Kaikilla suomalaisilla on oikeus käyttää näitä tunnuksia, myös sinulla, eli ei niiden käyttölupa ole muilta suomalaisilta pois jos he käyttävätkin niitä.

Viimeistä kappaletta en kommentoi, koska emme pysty näyttämään "totuuttasi" toteen kumminkaan puolin. Eli onko heillä itsellään jo muuta varallisuutta/ tuloja. Jos on, he pystyvät kyllä lähettämään kelan rahoja kotimaihinsa.

Vaikka olemmekin eri tavalla ajattelevia, toivotan Sinulle Lämminhenkistä ja Rauhallista Joulua.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Finlandia oli jonkun laulama ja soittama, tuskin 70 v sitten nauhoitettu. Joten Teostot olisi pitänyt maksaa esittäjille.
En kannata Suomi ensin -ajattelua, kuten ei hyvin moni muukaan. Soisin hollantilaisen Marco de Wittin, Ilja Janitskinin, Junes Lokan ym. puhuvan omissa nimissään. Itselläni on rasismia vastustavia maahanmuuttajia kavereina, arvostan heitä.
Meillä joensuulaisilla on karvaat kokemukset skinien väkivallan vaikutuksesta kaupungin imagoon, mm. matkailun, opiskelijavaihdon ja jopa yritysten sijoittumisen kohdalla. Yhä edelleen joensuulainen saa kuulla muualla Suomessa kysymyksiä kaupungin rasistisuudesta.
Sekä kaupungin että poliisin viranomaiset ovat pian 20 v tehneet paikallismedian tuella työtä rasismin kitkemiseksi, rasistisen leiman poistamiseksi. Juuri siksi koimme erityisen katkeraksi ulkopaikkakuntalaisten tulon tänne huutamaan rasistisia ennakkoluulojaan. Joensuu on syntynyt kansainvälisen yhteistyön (Pietarin-kaupan) ansiosta ja arvostaa kansainvälisyyttä nytkin. Täällä osoitetaan joka syksy mieltä rasismia ja fasismia vastaan, muakana on laaja puolue- ja kansalaisjärjestöjen kirjo. Ei toki persuja saati näitä uusia öyhöttäjiä.

EU-demagogianne kanssa olette jälkijunassa: pohjoiskarjalaiset vastustivat aktiivisesti jäsenyyttä 1992-94, EI-puoli voitti täällä. Silloin kuten nytkin kannatimme aitoa kansainvälisyyttä entisten siirtomaaherrojen linnake-Euroopan sijasta. Teidän ahdas nationalisminne on ihan muuta, kiitos ei.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #80

Teosto on säveltäjien ja sanoittajien järjestö. Esittäjien vastaava on nimeltään Gramex.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #83
Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Lämminhenkistä ja rauhallista joulua on turha toivoa niin kauan kuin jatkatte vihanlietsontaa ja mielenosoitusmatkailua paikkakunnille, jonne teitä ei kaivata.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kirsti:
"Finlandia oli jonkun laulama ja soittama, tuskin 70 v sitten nauhoitettu. Joten Teostot olisi pitänyt maksaa esittäjille."

Ei pidä paikkaansa. Finlandian säveltäjän Jean Sibeliuksen kuolemasta tulee kuluneeksi 70 vuotta 2027. Ja vaikka Sibelius on itse kuollut, tulee teosto-maksut maksaa säveltäjän edunsaajalle eli perikunnalle.

"En kannata Suomi ensin -ajattelua, kuten ei hyvin moni muukaan. Soisin hollantilaisen Marco de Wittin, Ilja Janitskinin, Junes Lokan ym. puhuvan omissa nimissään. Itselläni on rasismia vastustavia maahanmuuttajia kavereina, arvostan heitä."

Millä perusteella sinä pidät heitä rasisteina? Mainitse nyt muutamia Suomi ensin ryhmän saamia rasismituomioita? Se on vain laillasi ajattelevien valtamedian uutisoinnista muodostamasi mielikuva. Luettelemistasi henkilöistä kuuluu vain Marco de Wit Suomi ensin-liikkeeseen. Ilja Janitskin on itseään MV-lehden päätoimittajaksi kutsuma, puolittain venäläinen ja Junes Lokka yrittää uuden puolueen (Reformi) kunnallisvaaliehdokkaaksi Oulussa yrittävä marokolainen.

"Sekä kaupungin että poliisin viranomaiset ovat pian 20 v tehneet paikallismedian tuella työtä rasismin kitkemiseksi, rasistisen leiman poistamiseksi. Juuri siksi koimme erityisen katkeraksi ulkopaikkakuntalaisten tulon tänne huutamaan rasistisia ennakkoluulojaan."
Kuulehhan Kirsti, Joensuu oli jo minunkin kotikaupunkini skinien aikaan. Enkä kokenut mitään väkivaltaa itse. Enkä ollut myöskään skini. Asiaa on mielestäni liioiteltu ja "vaalittu" liian hartaasti ja pitkään. Joensuun historian tunnen ja joensuulaisten tavat, joten sinun on turha opettaa minulle joensuulaisuutta. Ja persut (vaikken ole sitäkään) ovat hallituksessa ja maahanmuuttomyönteisiä takkinsa kääntäneitä kansan pettureita.

"EU-demagogianne kanssa olette jälkijunassa: pohjoiskarjalaiset vastustivat aktiivisesti jäsenyyttä 1992-94, EI-puoli voitti täällä. Silloin kuten nytkin kannatimme aitoa kansainvälisyyttä entisten siirtomaaherrojen linnake-Euroopan sijasta. Teidän ahdas nationalisminne on ihan muuta, kiitos ei."

Taas meni pieleen. En ole koskaan kuulunut Suomi ensin liikkeeseen, enkä tule kuulumaan. En ole osallistunut yhteenkään heidän mielenosoitukseensa enkä pitänyt yhtään puhetta siellä enkä muuallakaan.
Senkin "ei-puolen voiton" siellä tiedän sillä äänestin itsekin "EI" - siellä Joensuussa. Vaimoni äänesti Ei, poikamme äänesti Ei, tyttäremme ei silloin vielä ollut "vaali-ikäinen".

Teissä pohjois-karjalaisissa näyttää säilyneen se sama ominaisuus, mikä oli nähtävissä muualta tulleelle jo silloin. Te olette äärettömän kateellisia ja puhutte pahaa takanapäin. Edessä sitten "lirkutellaan".

Se, miksi tiedän asioista niinkin paljon, että sinäkin luulit minun kuuluvan heihin johtuu siitä, että pidän kunnia-asianani hankkia tietoa molemmista puolista niin paljon kuin sitä on saatavissa. Sen tiedon valossa yritän sitten kirjoittaa puolueettomasti ja REHELLISESTI molempien puolien teoista. Sekä anti-rasististisiksi, että rasistisiksi haukuttujen.

Kelpasi Sinulle tai ei; Lämminhenkistä ja Rauhallista Joulua ja terveyttä Uudelle Vuodelle!

Kunnioittavasti

Reino Toivanen

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen aidosti huolissani sinusta, Toivanen. Rauhallista joulua. Rauhallista eli hänen kannaltaan epäonnistunutta uutta vuotta myös De Witille.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jos saan vanhempana (ilmeisesti) esittää, olen vain Reino. Itä-Suomesssa on tapana puhutella etunimellä ilman loukkaamista tai halventamista. Olen savolainen.

Miksi olet aidosti huolissasi minusta? Itse en huomaa olevani "kiinni" kummassakaan ääriajattelussa kuin sinä aikaisemmista kommenteistasi päätellen.

De Witille sinun täytyy esittää omat onnentoivotuksesi itse suoraan. En ole hänen kanssaan minkäänlaisessa kanssakäymisessä.

Samoin sinulle Hyvää ja Rauhallista Joulua. Meillä se on varmasti rauhallinen, olemme emännän kanssa kahden kotona. Kirjoitimme joulupukille, että hän toisi sähköurun sillä annoimme entisen pojallemme Jukalle Espooseen sillä hänkin soittelee mielellään.

Olihan tuo tonttu hakenut kirjeemme. Saa nähdä, onko hän heittänyt sen roskiin vai vienyt joulupukille?

Toimituksen poiminnat