Juho-Petteri Malinen Oikealla väylällä

Tehdään seurakuntavaaleista äänestys homoparien kirkollisen vihkimisen puolesta

On tosiasia, etteivät monet koe seurakuntavaaleja itselleen läheiseksi eikä tärkeäksi. Siksi ne on helppo sivuuttaa ja jättää kokonaan huomioimatta. Kirkolliskokouksen torjuva suhtautuminen samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen osoittaa, ettei syksyn vaaleja kannata automaattisesti sivuuttaa. Vaikka vaaleilla ei ehkä olisikaan itselle suurta henkilökohtaista merkitystä, niin tuloksella voi olla lähimmäisillesi ja kanssaihmisillesi suurtakin suurempi merkitys.

 

Jos sinut on vihitty kirkossa ja haluat saman oikeuden myös samaa sukupuolta oleville pareille, käy äänestämässä. Jos sinun mielestäsi on oikein ja armollista, että samaa sukupuolta olevien parisuhteet nostetaan kirkossa heteroparien kanssa samanarvoisiksi, käy äänestämässä. Ellet äänestä, niin konservatiivit kyllä äänestävät ja Jumalan edessä avioliittonsa vihkimystä toivovat joutuvat edelleen kärsimään epätasa-arvoisesta kohtelusta.

 

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on niin matala, että onnistuneella valtakunnallisella ruohonjuuritason kampanjalla tavoite yhdenvertaisesta kohtelusta on saavutettavissa. Näissäkin vaaleissa on kysymys politiikasta ja arvoista. Jos me haluamme, että kirkko lopettaa seksuaalivähemmistöjen syrjinnän ja alkaa edistää tasa-arvoa, silloin yhdenvertaisuutta ja suvaitsevaisuutta kannattavien on käytettävä äänioikeutta ja tehtävä työtä ihmisten saamiseksi vaaliuurnille. Kirkko on niin konservatiivinen ja suvaitsematon kuin me seurakuntavaaleissa äänioikeutetut annan sen olla.

 

Lopullisen päätöksen sateenkaariparien vihkimisestä tekee kirkolliskokous mutta seurakuntavaaleissa valitaan ne henkilöt, jotka saavat äänestää kirkolliskokousedustajat. Mitä enemmän seurakunnissa on tasa-arvoa kannattavia maallikkoja, sitä varmemmin sateenkaariparit saavat kauan kaipaamansa Jumalan siunauksen avioliitolleen.

 

JP Malinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Mistä olet saanut päähäsi, että kaikki haluavat sallia kirkkovihkimisen kaikille parikombinaatioille. Kun moni ei nyt sitä halua. Eivät kaikki parit ole yhdenvertaisia tämän vihkimisen suhteen. Eikä tarvitsekaan olla.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

En kuulu itse kirkkoon, mutta niin kauan kuin kirkko on osa julkista sektoria eli valtion virasto, sitä tulee vaatia vihkimään voimassa olevan avioliittolain mukaisesti. Ei tässä mitään sen mutkikkaampaa ole.

Kaikkein parasta olisi, jos vihkimisoikeutta ei myönnettäisi millekään taholle, joka ei ajantasaista ja tasa-arvoista lainsäädäntöä kunnioita.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen

Valaiseppas Hämäläinen meitä muita pikkuisen. Miksi sinun mielestäsi kaikki sateenkaaripareille ei kuuluisi yhdenvertainen asema heteroparien kanssa? Onko sinun mielestäsi oikein, että ihmisiä voidaan asettaa eriarvoiseen asemaan sukupuolen, rodun, vamman tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi? Ja jos palataan uskontoon, niin samalla tavalla seksuaalisuus on Luojan luomaa kuin muukin ihmisessä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kysynpä sinulta Juho, mikä on avioliiton lähtökohtainen tarkoitus? Se teiltä "hihhuleilta" näyttää aina unohtuvan. Heti, kun miehet alkavat synnyttää lapsia, niin minäkin hyväksyn homojen liitot, tai yhtälailla voisi ajatella, että naiset kykenevät siittämäänlapsia. Eikö teille mikään ole Pyhää? Nuohotkaa minun puolestani ketä haluatte ja tehkää mitä haluatte, mutta jättäkää kirkko rauhaan.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #5

Hei Irma. Avioliiton alkuperäinen tarkoitus taisi olla eri heimojen ja perheiden liitto, jossa esimerkiksi rakkaudella ei ollut mitään tekemistä. Isät naittivat tyttäriään sopiville tai toivotuille liittolaisille. Muinaisilla patriarkoilla saattoi olla jopa useampia vaimoja. Tietenkin lapsi oli sinetöi liiton. Joskus myös hääyönä sukujen edustajat olivat katsomassa parin "nuohoamista" jälkikasvun isyyden varmistamiseksi. Onneksi avioliitto on muuttunut vuosi satojen ja tuhansien saatossa. Eikä lapsen saaminen ole avioliiton edellytys eikä enää edes tarkoitus. Moni avioliitto jää lapsettomaksi joko tahdosta tai tahtomatta. Moni lapsi syntyy ilman avioliittoa.

Mitä Pyhään tulee, niin suosittelen sinua tutustumaan eksegetiikan tutkijoiden avioliittoon liittyviä tutkimuksia.

Vaikka kuinka toivoisit tietynlaiset ihmiset kirkon ulkopuolelle ja pois Jumalan yhteydestä, niin sellaista valtaa ei ihmiselle ole annettu.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #11

"Muinaisilla patriarkoilla saattoi olla jopa useampia vaimoja." Mutta Juho, näissä missään mainitsemissasi tapauksissa, ei niissäkään puhuta, että jollakin patriootilla voisi olla kolme "sonnia" vaimonaan. Ja, kuten hyvin huomasit, on avioliiton tarkoitus silloinkin ollut suvun jatkuminen, ei ruskeaan reikään tuuppiminen.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #15

Yrität varmasti provosoida mutta minä vaadin, että keskustelu tulee pitää asiallisena. Kommenttisi kuvastaa syvää kunnioituksen puutetta toisia ihmisiä kohtaan. Olet tainnut unohtaa kristillisen uskon pari perusopetusta: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. ja kaiken, minkä tahdotte ihmisten tekevän sinulle, tehkää sinä heille.

Ps. Ei seksin harrastaminen avioliittoa vaadi. Tiedoksi vain, että naisetkin ja heteroparitkin harrastavat anaaliseksiä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #16

En yritä provosoida, enkä halua olla epäkunnioittava, mutta teidän homojen parisuhdetta avioliittoon rinnastavien pitäisi nähdä tosiasiat ja pitäytyä niissä, eikä yrittää tuputtaa tätä luonnotonta liitoumaa avioliiton rinnalle. Tunnen useita homoja ja lesboja, eikä minulla ole ihmisinä mitään heitä vastaan, mutta se, että nykyään on vaan niin muotia olla homona tai lesbona tyrkyllä joka paikkaan, ikään kuin se olisi jotenkin sillä tavoin hyväksyttävämpää. Ei ole. Ajatelkaa minkäaisen seksuaalisen mallin te haluatte antaa nuorillemme ja mitä te viette heiltä pois, kun yritätte tehdä ihmisistä sukupuolettomia hyypiöitä. Ette kuitenkaan voi viedä heiltä pois sukupuoliviettiä, joka lunostaan vetää heitä toisen sukupuolen pariin, mutta henkisesti voitte sekoittaa heidän mielensä ja se on hyvin vakavaa juuri herkässä kasvuvaiheessa, kun ihmisen pitäisi määrittää itsensä sukupuolisena olentona. Jos joka paikasta tuputetaan tätä luonnotonta elämäntapaa, niin hyvin äkkiä siinä nuori mieli järkkyy ja se voi pilata ihmsen myöhemmän suhtautumisen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Vrt. raiskaus tms. missä nyt vaan luonnon järjestystä rikotaan. Pidetään vaan avioliitto avioliittona ja pariutukaa te ihan vaan omissa liitoissanne. Koska suvun jatkamisestahan tässä perimmiltään on kyse, mikä tuli tuolla aiemmin todistettua ja teistä kun ei sellaiseen vielä ole, niin että silleen.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen Vastaus kommenttiin #18

Kommenttisi sisältää niin paljon jo vanhentuneita käsityksiä ja virheellistä tietoa, että nuoremman on pakko oikaista vanhempaa. Jokainen on kyllä oikeutettu omiin mielipiteisiin mutta ei omiin faktoihin, kuten John Kerry sanoi venäläisille. Lainaus on tähän sooivaakin sopivampi, sillä kommenttisi sisältö on kuin suoraan Venäjän kansalliskonservatiivisten populistien valtansa pönkittämiseksi laatiman homopropagandalain perusteluista.

Homoja ja lesboja on aina ollut samassa suhteessa heteroihin nähden kuin nykyisinkin. Se, että sateenkaariväkeä näkyy nykyään enemmän katukuvassa ja mediassa kuin ennen johtuu siitä, ettei heidän tarvitse enää piilotella sitä miksi Luoja on heidät luonut. Eikä nuorista tule homoja tai lesboja sen vuoksi, että se olisi muotia tai siksi että seksuaalivähemmistöt ovat enemmän esillä. Seksuaalisuus tai "sukupuolivietti" on ihmisessä itsessään. Se luonnostaan kohdistuu joko samaan sukupuolee, vastakkaiseen sukupuoleen tai molempiin. On myös ihmisiä, joilla ei ole sukupuoliviettiä ensinkään.

Pahempaa nuorille, on sinunlaistesi esittämät kommentit oman identiteettinsä luonnottomuudesta ja hyväksyttävyydestä. Vahvimmat ja rohkeammat heistä osaavat ohittaa sellaiset kommentit olankohautuksella, heikompien kanssa on toisin. Nuorten homoseksuaalien itsemurhat ovat paljon korkeammat kuin heteroilla. Ympäristön asenteet siihen vaikuttavat.

Suomessa on jo voimassa sukupuolineutraali avioliitto. Eduskunta on sen säätänyt ja presidentti allekirjoittanut. Eikä lakia ole saatu yrityksistä huolimatta kumottua. Vaikka kuinka haluaisit pitää avioliittoa vain suvunjatkamistarkoitukseen tarkoitetuksi paritukseksi, sillä ei ole mitään merkitystä. Sitä se ei enää tässä maassa.

Voisi kuvitella, että taantumukselliset mielipiteesi johtuvat iästäsi, eletyt vuodet eivät kuitenkaan voi olla ainoa syy. Minun sinua paljon vanhemmat isovanhempani ovat ajatusmaailmaltaan valistuneempia ja modernimpia. Sinäkin voit vielä uutta tietoa omaksumalla lieventää mielipiteistäsi. Yhteiskunta ja maailma muuttuu kovaa vauhtia. Sen vuoksi niillä on koko ajan vähemmän ja vähemmän vastakaikua. Joitakin taisteluja antiliberaalit ja sosiaalikonservatiivit voivat vielä voittaa mutta nykyisten nuorien ja tulevien sukupolvien avarakatseisuus osoittaa, että kulttuurisodan ne ovat hävinneet.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Nuo höpinät eivät poista sitä niljakkuutta mikä asian ympärillä velloo, vaikka miten yrittäisit väittää muuta. Jos olen vanhanaikainen, niin olen sitä mieluusti, sillä en näe tuollaista arvottamista tarpeellisena. Piste.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

"Koska suvun jatkamisestahan tässä perimmiltään on kyse"

Ei ole. Kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus lisääntyä populaatiossa.

Juha Hämäläinen

#3. Perusteluni on tuo yleisin, jonka saat kuulla useimmilta, joille muiden kuin heteroiden avioliitot eivät käy.

Tasa-arvoisuudella ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Ihmiset eivät muutenkaan ole tasa-arvoisia oikein missään asiassa. Heteroille kuuluu lasten teko luonnonnollisesti ja siten myös avioliitto, perheen ja lasten aseman turvaksi.

Sateenkaariliitot ovat keinotekoinen ja luonnoton uutuus. Muille kuin heteropareille riittää mainiosti siviililiitto ja lainsäädäntö, joka turvaa heidän keskinäisen asemansa mm perimistilanteessa. Lapset eivät kuulu muihin liittoihin kuin heteroliittoihin. Eiköhän tuo ole päivänselvää. Kaikki eivät voi kaikkea saada.

Keskustelun osapuolilla on vuositolkulla olleet niin eri näkemykset, ettei mitään yhteisymmärrystä voi syntyä koskaan. Siksi pidetään kukin oma kantamme ja sillä siisti.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #6

Ei ole totta, että lapsia syntyisi ja kasvatettaisiin vain heteroliitoissa. Eikä avioliitto ole pelkästään lapsiperheille. Jos näin olisi, lapsettomat joutuisivat eroamaan.

Lainsäädännön pitää vastata olemassaoleviin tarpeisiin ja näin on Suomessa jo avioliiton suhteen tapahtunut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #8

Niin tai mitä jos puoliso kuolee, mitäs lapsille pitäisi sitten tehdä? Tai orpojen lapset? Entäs sitten se kun on kelvottomia vanhempia jotka eivät kykene huolehtimaan lapsistaan?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #6

"Lapset eivät kuulu muihin liittoihin kuin heteroliittoihin."

Perustuen MIHIN?

Homostelun biologinen syy on se, että ei lisäännytä vaan käytetään resursseja lauman jälkeläisten hoitamiseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Juho Malinen on aikamme lapsi ja Jumalan Sanasta luopuneen kirkon kelpo mannekiini.

Tuollaisten "teologien" ja teologiksi opiskelevien opillinen ominaishaju tulee karkoittamaan kirkon piiristä aikaa myöten kaikki loputkin Herran Jeesuksen seuraajat. Kutsumuksensa mukaan kukin toimikoon - vapaassa maassa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Sinä käyt henkilöön kohdistuvaan syytökseen. Voisit olla kommentoimatta ja lähteä täältä Uuden Suomen blogeista kokonaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#9. Kuten Topi Rantakivi voi kommentistani lukea kannatan jokaisen vapautta toimia kutsumuksensa mukaan. Topin oma katsanto on hänen viestistään päätellen toisenlainen - vain tietyn suuntaiset näkemykset tulisi sallia keskustelussa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #10

@10. Ei se ole minun katsantoni vaan viittaan Uuden Suomen sääntöihin, missä tuo on ankarasti kiellettyä henkilöön kohdistuvaa kirjoitusta:

Ohjeita keskusteluun

- Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.
- Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä. Älä puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään.
- Älä haasta riitaa.
- Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
- Valheellisen tai perättömän tiedon levittäminen on kiellettyä.
- Rikokseen tai väkivaltaan kehottavat viestit ovat kiellettyjä.
- Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
- Älä mainosta.
- Älä käyttäydy häiritsevästi. Älä huuda, eli käytä isoja kirjaimia.
- Älä jankkaa. Tarkoituksellista keskustelun pilaamista ei suvaita.
- Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.
- Voit julkaista toisen ottaman kuvan vain, jos tiedät sinulla olevan lupa käyttää kuvaa blogissasi.

Käyttäjän jpmalinen kuva
Juho Malinen

Jos tämän ajan lapsena olemiseen kuuluu arvomaailma tai "ominaishaju", jonka mukaan ihmisiä ei voi syrjiä tai asettaa eriarvoiseen asemaan synnynnäisten ominaisuuksien, sukupuolen, rodun eikä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, niin sellaiseksi minut voi laskea. Tämän ajan lapsilla on paljon opetettavaa menneisyyden vangeille. Esimerkiksi erilaisuus ei ole peruste peruste pelolle, vihalle, halveksunnalle tai kiusaamiselle. Erilaisuus ei ole edes uhka omalle identiteetille. Aina kannattaa muistaa kulteinen sääntö: kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#4, #12. Sanon tämän tavallisena kirkollisveron maksajana ja tapakristittynä, mutta sanon kuitenkin.

Kirkossa ovat alkaneet puhaltaa raikkaat uudistuksen tuulet. Muutos tulee varmuudella ennemmin tai myöhemmin, ja silloin seinät ovat entistä leveämmät ja katto korkeammalla.

Kompromissina voisi hyvin olla, että papeille suodaan myös oikeus kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Silloin kirkossa olisi tilaa kaikille, ja kaikille vakaumuksille.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Ei ole syrjimistä, jos ei hyväksy luonnonvastaisia suuntauksia. Ja, kun niitä yritetään nyt tunkea jo kirkonkin piiriin, niin siinä kulkee minun rajani. Olen monasti sanonut, että maailma muuttuu, mutta perusasiat ovat ja pysyvät, mutta nykynuoriso näyttää unohtavat lunnon järestyksen ja sen lainalaisuudet. Kohta te varmaan alatte väsätä neliön muotoisia pyöriäkin ja väittää, että "kyllä pyörii". Ihan yhtä luonnotonta on mielestäni tämä samaan sikupuoleen kohdistuva kiintymys. Mutta suon sen niille ihmisille, joilla tämä taipumus on, mutta toivon, että siitä ei sentään tehtäisi kirkon piirissä hyväksyttävää.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #21

"Ei ole syrjimistä, jos ei hyväksy luonnonvastaisia suuntauksia."

Mitähän kommentoija tarkoittaa "luonnonvastaisilla suuntauksilla"? Ei varmaan ainakaan homoseksuaalisuutta, koska sitä esiintyy todistettavasti eläimilläkin, jotka käsittääkseni ovat juuri sitä luontoa.

Jos edelleen puhutaan seksuaalisesta suuntautumisesta, se on nimenomaisesti lueteltu Suomen laissa kiellettynä syrjintäperusteena.

Homoseksuaalisuus ei ole vuoden 1971 jälkeen ollut Suomessa kriminalisoitua, eli kyllä se vain on hyväksyttävää. Myös kirkon pitää noudattaa lakia tältä osin ja erityisesti syrjintäsuojaa, eli kirkossakin on syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella kielletty. Ja kyllä, kirkkoon voi kuulua ja kuuluu ja siinä työskennellä riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Ellei tätä voi hyväksyä, kannattaa kysyä itseltään, onko oma paikka enemmistön kirkossa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #21

"Ei ole syrjimistä, jos ei hyväksy luonnonvastaisia suuntauksia."

Mutta kirkkohan tekee niin. Pelkkä heteroilu on luonnonvastaista.

"Ihan yhtä luonnotonta on mielestäni tämä samaan sikupuoleen kohdistuva kiintymys."

Se on yhtä luonnollista kuin se, että sinä olet elossa ja et ole raskaana tai imetä.

Ymmärrä että homostelu on luonnonjärjestyksen mukaista ja sen biologinen perusta on populaation jälkeläisistä huolehtiminen. Kyseessä on täysin sama syy miksi ihmiset elävät pitkään lisääntymisikänsä jälkeen. Jos tarkoitus olisi vain lisääntyä niin kuoleman pitäisi tulla pian lisääntymisiän jälkeen.

On biologinen tosiasia, että kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus lisääntyä. Lastenhoito vie resursseja ja niistä on perinteisesti huolehdittu ihmislaumoissa kollektiivisesti. Se auttanut ihmislajia selviytymään.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Täyttä asiaa, Juho Malinen. Toivottavasti mahdollisimman monet uudistusmieliset käyvät äänestämässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kirkko ei voi muuttaa avioliiton olemusta huutoäänestyksellä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Käsittääkseni kirkolliskokous on olemassa juuri tehdäkseen tuonkaltaisia päätöksiä. Käytännössä ehkä ei kuitenkaan huutamalla. Jos kaikki olisi jo kiveen hakattu, ei kirkolliskokousta tarvittaisi lainkaan.

Nykyään se, mitä kutsumme avioliitoksi, on juridinen sopimus, joka on alunperin peräisin muutaman sadan vuoden takaa. Jos avioliitolla tarkoittaa yleensä parisuhdetta, sen olemusta on muutettu ajan myötä paljonkin. Yksi suurimmista muutoksista on ollut moniavioisuudesta luopuminen. Avioliiton olemusta on siis muutettu kirkonkin piirissä kautta aikojen ja tullaan muuttamaan vastaisuudessakin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kirkko, kirkolliskokouksinseen on niin maallistunut ja "kukkahattutätien" vietävissä, että siltä ei voi enää odotta enää mitään alkuperäiseen kristillisyyteen liityivä päätöksiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tässä on semmoinen juttu, että kirkko suorittaa vihkiessään viranomaistehtävää. Siksi sen pitää toimia kuten Suomen laissa sanotaan. Suomen laki on se demokraattisen valtion auktoriteetti mille lahkot ovat alisteisia.

Minun puolestani käy ihan hyvin, että ev.lut kirkko ei vihi yhtään mitään vaan toimii vain seremoniapaikkana missä siunataan ja poistetaan kaikki muu rahoitus paitsi kirkollisvero. Sitten kirkko voi vapaasti valita ketä siunaa ja ei ole mitään ongelmaa perustaa kilpailevaa, parempaa kirkkoa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kirkon päätöksiä ohjailee vahvasti pelko "menetetyistä sieluista", joiden lukumäärä saattaisi huveta roimasti, jos kirkko ja valtio erotettaisi. Olisi kiva tietää, miniko kirkkoon kuuluva on oikeasti uskossa ja moniko kuuluu kirkkoon vain "tavan vuoksi".
Jos näin ei olisi, ei kirkossa olisi naispappeja, eikä se edes harkitsisi samaa sukupuolta olevien vihkimistä, vaan tuomitsisi samaa asian jyrkästi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin, kirkkohan ei sitä asiaa päätä vaan valtio. Tällä hetkellä kirkko yrittää miellyttää samanaikaisesti arvoiltaan erilaisia ihmisiä. Kirkolla ei siis ole yhteistä arvopohjaa.

Ongelman juurisyy on se, että ei ole kyetty uudistumaan. Suomessa on korkea koulutustaso ja tämän seurauksena suurin osa kirkkoon kuuluvista ihmisistä on maallistuneita enemmän tai vähemmän.

Tämä kykenettämyys uudistumiseen näkyy sitten käytännön tasolla siinä, että suurelta osalta ihmisiä menee se tärkein juttu, eli Jeesuksen oppi lähimmäisenrakkaudesta ohitse jos samanaikaisesti pitää uskoa vaikka siihen ensimmäisen Mooseksen kirjan mytologiaan, hyväksyä joukkomurha, litteä maa ja luonnonvastaiset homovihat.

Uudistumattomuus on vaivannut kirkkoa pitkän aikaa ja kun ihmisiä on liitetty kirkkoon jo kehdosta alkaen niin sitten kun fundamentalistit aloittavat vihapuheensa niin seuraa sitten aina sitä joukkopakoa kun fundamentalistinen uskonkäsitys kuten litteä maa tai homoviha ei ole suomalaisten arvojen mukaista.

Toimituksen poiminnat