Avoin kirjeeni Päivi Räsäselle

Hei Päivi.

 

Kirjoitit arkkipiispalle avoimen kirjeen. Pappisuralle suuntautuneena teologian opiskelijana ja Joensuussa toimivana homoseksuaalina kirkkovaikuttajana päätin kirjoittaa oman vastineeni kirjeeseesi. Toisaalta saatan tässä ottaa suuren henkilökohtaisen riskin, sillä olen kuullut, etteivät kaikki nykyiset piispat ole halukkaita vihkimään seksuaalivähemmistöön kuuluvia teologeja papeiksi. Toivoni mukaan kyse on kuitenkin vain huhupuheista vailla todellisuuspohjaa.

 

Tiedostan, etten tällä kirjeelläni voi vaikuttaa sinun enkä tavallasi ajattelevien mielipiteisiin ja (kirkko)poliittiseen agendaan. Toivon kuitenkin vaikuttavani niihin ihmisiin, joita sanasi loukkaavat. Haluan näyttää heille, etteivät kaikki kristityt ole samasta puusta veistettyjä.

 

Kirjeesi mukaan sinua harmittaa, että kirkko on mielestäsi irtaantunut Raamatun sanomasta. Tiedät hyvin itsekin, että raamatuntulkintasi ei edusta kristittyjen valtavirtaa. Se voi olla yleistä konservatiivisissa herätysliikkeissä, kuten esimerkiksi Viidennessä herätysliikkeessä. Kuitenkin minä ja lukuisat muut kirkkomme jäsenet tulkitsemme Raamattua eritavalla. Näiden joukossa iso-osa papeista, jotka ovat perehtyneet Raamatusta esiin nouseviin kysymyksiin niin akateemisten opintojen kuin käytännönkin tekemisen kautta.  

 

Lainsäätäjänä tiedät, että kirjoitetun lain tulkinta ei ole pelkästään pykälien lukemisen varassa. Lainsäätäjän tahdon ymmärtäminen voi vaatia myös lainvalmisteluaineistoon perehtymistä. Lainsäätäjänä olet saattanut joutua tutustumaan myös ulkomaiden lainsäädäntöön.  Niidenkään ymmärtämisessä pelkän pykälän lukeminen ei riitä, vaan sinun on täytynyt tutustua pykälien taustalla vaikuttavaan yhteiskuntaan ja kulttuuriin.  Raamatun kanssa on sama homma. Sanoman ymmärtäminen voi olla rajoittunutta, jos sen kahlitsee vaalealle paperille painettujen kirjainten taakse. Maailma on muuttunut Raamatun tekstien kirjoittamisesta, niin yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti kuin ymmärryksemme ja uuden tiedon lisääntymisen suhteen.

 

Siinä olen samaa mieltä kanssasi, että jokainen meistä on syntinen. Mutta sitä minä ja monet muut emme voi hyväksyä, että elämämme olisi ylpeilyä synnillä ja häpeällä. Minä en elä synnissä enkä häpeässä, kun elän ylpeästi sellaisena joksi minut on luotu. Iso painoarvo on myös sillä, etten elä ensimmäisen vuosisadan Roomassa, jossa asuvia seurakuntalaisia Paavali on kirjeessään ohjeistanut. Kuten kaikki tiedämme antiikin Rooman tapoja, kulttuuria ja yhteiskuntaa ei voi verrata tähän maailmanaikaan. Vanhan Testamentin patriarkaalisesta ajasta puhumattakaan.  

 

Juho-Petteri Malinen

Joensuun yhteisen kirkkoneuvoston jäsen (seurakuntayhtymän hallitus)

Joensuun yhteisen kirkkovaltuuston jäsen

Joensuun seurakuntaneuvoston jäsen

jpmalinen
Sitoutumaton Joensuu

Vihertävä sosiaaliliberaali ja teologian opiskelija Itä-Suomen yliopistosta.
Joensuun Tarkastuslautakunnan jäsen. Kirkkovaltuutettu sekä Joensuun seurakuntaneuvoston että Seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu